HOME
Docente cursusen Kroatische taal

de docente

Mag ik me aan u voorstellen?

Ik ben Anneke Berckmans-van der Ros, een Nederlandse dus.
De vraag die men mij vaak stelt is: “Hoe ben je er toe gekomen om Kroatisch/Bosnisch/Servisch te leren?”

Dat is de muziek geweest. Tijdens een workshop in Nederland heb ik
kennis gemaakt met de volksmuziek uit Servië en Macedonië. Daaruit ontstond een wens: mensen die zulke muziek maken zelf ontmoeten. Zo is het gekomen, lang geleden.

Na maanden over de Balkan te hebben gezworven, ontstond er een nieuwe wens: ter plekke wonen en werken. Dat lukte. Voor reisbureau Hotelplan (tegenwoordig TUI) heb ik diverse seizoenen in Kroatië en Slovenië gewerkt. In totaal vertoefde ik er twee jaar, waarin ik veel van de taal heb opgestoken. Toch kwam het echte werk pas na terugkeer in Nederland. Ik kletste een eind weg, maar oh, oh die grammatica! Jaren van privé-lessen bij mevrouw Westers-Babare (schrijfster van het leerboek “Leer Joegoslavisch” en docente aan de universiteit van Zagreb en de Volksuniversiteit in Amsterdam), kwam ik op het niveau om zelf lessen te geven. Gezien mijn onderwijservaring, was die stap niet groot en mevrouw Westers had in mij een opvolgster gevonden. Zo gaf ik cursussen 

  • bij instituut Dompvloet in Heiloo,
  • op de Volksuniversiteit in Alkmaar, 
  • bij instituut De Wester in Alkmaar. 

Sinds 2002 woon ik in Wijchen, een groot dorp ten westen van Nijmegen. In de eerste jaren had geen instituut of Volksuniversiteit in deze regio belangstelling voor de Kroatische taal. Om toch bezig te blijven realiseerde ik een oude droom ..... zelf een leerboek schrijven. Het is een introductiecursus geworden: NA PUTU (OP WEG of ONDERWEG). De cursus is op en top in de praktijk getoetst, want velen gingen u al voor in deze "stap voor stap-cursus"; hetzij in groepsverband van 24 lessen, hetzij door zelfstudie.

Kroatisch is niet mijn moedertaal; dat heeft zijn voordelen:

    • de grammaticale regels van de Kroatische/Bosnische/Servische taal heb ik me eigen moeten maken, waardoor ik precies begrijp wat Nederlanders moeilijk vinden,
    • mijn onderwijsverleden helpt me om de vele regels in de taal helder te maken en die te onderbouwen met voorbeelden,
    • ruim 50 jaar geleden leerde ik mijn eerste Servo-Kroatische woorden en sindsdien verdiep ik me in deze taal. 

Het lesgeven geeft mij enorm veel plezier en brengt me in contact met mensen die voormalig Joegoslavië ook een warm hart toedragen.
Mag ik u binnenkort begroeten op één van de cursussen *)?  

*)  1) introductiecursus  (eind september) of
     2) de mini-vakantiecursus (april/mei).

anneke@naputu.nl

de docente
introductie-
cursus
uitgebreide
taalcursus
mini- vakantiecursus
grammaticaboek
spijzen en dranken
leuke boekjes
reacties van cursisten
meest gestelde
vragen
nuttige linken
contact en route-
beschrijving