HOME

Reacties van cursisten Kroatische les

reacties van cursisten die de Mini-vakantiecursus
volgden in 2010 en 2013Stukken tekst uit drie verschillende e-mailberichten van Clara en Eddy:

Hoi Anneke, daar zitten we dan op een hele gezellige camping vlakbij Dugo Resa iets onder Karlovac. We oefenen ijverig met “dobro jutro” (voor 10 uur), “hvala” en dat soort eenvoudige dingen en worden ook vriendelijk verbeterd. Ik leer veel nieuwe woordjes door de opschriften langs de weg te vertalen.

We probeerden steeds onze schamele kennis van het Kroatisch uit te proberen. Als je “dobar dan”, “dobra večer” en “doviđenja” zei, of “hvala” of zelfs “hvala lijepo” reageerden ze altijd aardig, maar antwoordden voor alle zekerheid toch maar in het Duits of Engels! Het werd wel gewaardeerd en de beambte in het tolhokje bij de brug naar Krk vroeg zelfs waar we zo goed Kroatisch hadden geleerd! (Omdat we het bedrag verstonden dat hij in het Kroatisch noemde).

Wij waren vandaag op een overdekte markt (gevonden omdat ik ineens het woordje Tržnica zag staan!) en konden de marktkoopman aardig volgen toen hij de prijzen noemde, helaas ging hij al snel in het Duits over en gaf zelfs een paar woordjes Nederlands ten beste die hij aan de kust had opgepikt. We stonden elkaar dus een beetje af te troeven met de kennis van elkaars taal! Maar de mensen vinden het leuk als je iets probeert in hun taal te zeggen dus gaan we ijverig verder met ons gestuntel.
Veel groetjes van Clara en Eddy
 

Een deel van de tekst op een ansichtkaart van Luzia en Sjoerd:

De taalcursus heeft ons ontzettend geholpen om gesprekjes aan te knopen met de meestal zeer vriendelijke mensen hier.

Tot zover de vakantiegroet. Je hoort nog van ons.
Luzia en Sjoerd

Richard mailde na de eerste les van de mini-vakantiecursus:

Hoi Anneke,
Ik vond de les leerzaam en leuk om bij te wonen en kijk nu al uit naar de volgende.

PS. ik heb het een en ander doorgenomen met mijn vriendin, die was positief verrast over de correctheid en volledigheid.

Grt, Richard

reacties van cursisten die de introductiecursus NA PUTU
                      volgden in 2010, 2011 en 2012

Even voorstellen, ik ben Ron, leerling in de cursus Teach Yourself Complete Croatian, 52 jaar oud met een minimale opleiding. Zit in een groep met leergierige studenten. Tot nu toe houd ik me staande doordat ik de Introductiecursus NA PUTU heb gevolgd.
Ron

Ook al hoor ik de taal al bijna 30 jaar, ik ben erg blij dat ik eerst de introductiecursus "NA PUTU" gedaan heb voor de uitgebreide taalcursus. Met "NA PUTU" heb ik op een rustig tempo, stap voor stap en op een uitgebreide manier de basisregels van de taal geleerd. De cursus zit goed in elkaar en er wordt veel geoefend. Deze basiskennis helpt mij enorm in de uitgebreide taalcursus. Daardoor blijft het leren leuk. Want ook al is het een moeilijke taal om onder de knie te krijgen, beginnen met "NA PUTU" houdt het leuk om deze mooie taal te leren.
Mirjana

De Servo-Kroatische taal is een lastige taal om te leren, maar Anneke is een hele goede en precieze lerares die je vanaf het begin op een prettige manier weet te begeleiden door deze prachtige taal. De eigen ontwikkelde lesmethode is helder en het is ook prettig dat er in de cursus tijd en ruimte wordt gegeven om het geleerde even te laten bezinken. Al met al is dit een goede start om deze prachtige, maar lastige taal je eigen te maken.
Fabian


Al jaren wilde ik de taal van mijn schoonfamilie, afkomstig uit het voormalige Joegoslavië, leren. Ik deed al eerder voorzichtige pogingen. Leende taal-dvd's in de bibliotheek, schafte een woordenboek aan, deed een poging met zelfstudiemateriaal. Maar het schoot me toch te weinig op. Ik bleef hangen door teveel in het Nederlands te denken en ik had een "stok achter de deur" nodig.

Anneke blijkt een fantastische lerares (dat bleek al na enkele lessen) en de medecursisten zijn zeer gemotiveerd. Zo zitten we dan op de dinsdagavond. Die avonden zijn me nu al goud waard.
De lessen bij NA PUTU zijn een absolute aanrader.
Marina


Ramona stuurde het volgende emailbericht op 31-08-2018
Zdravo Anneke,
Al enige tijd geleden, dat ik lesmateriaal (Mini-vakantiecursus Kroatisch) bij u heb besteld. Ik vond het materiaal duidelijk, praktisch en in een goed te volgen volgorde geschreven.
Ik heb inmiddels ook privélessen gehad van een native spreaker.
De taal is goed te volgen op schrift. Spreken en luisteren blijft pittig als je er niet dagelijks mee bezig hoeft te zijn.
Uw lesmateriaal was erg goed voor de basiskennis en om in te stappen op een vervolgcursus.
Met vriendelijke groet,
Ramona Agterberg


de docente
introductie-
cursus
uitgebreide
taalcursus
mini- vakantiecursus
grammaticaboek
spijzen en dranken
leuke boekjes
reacties van cursisten
meest gestelde
vragen
nuttige linken
contact en route- beschrijving